פעילות הייעוץ וההדרכה שלי החלה בשנים 1983-1984, לאחר שסיימתי את לימודי התואר השני בלימודי עבודה באוניברסיטת תל אביב והתחלתי לעבוד במכון לפריון העבודה והייצור – אותה עת גוף הייעוץ וההדרכה הגדול בישראל. היו אלו שנים של התמחות לצד יועצים בכירים, הן במפעלי תעשייה והן בארגונים ציבוריים. לאחר ניסיון ניהולי קצר, בשנים 1985-1986 במכון מחקר אחר, יצאתי לדרך עצמאית כיועץ וכמרצה בתחומי ההתמחות שלי – יחסי עבודה וניהול משאבי אנוש. בשנת 1988 התחלתי לכתוב בשני ירחונים שהוקמו אותה עת ופנו לשני הצדדים של המיתרס – "משאבי אנוש" ו"ועדים". אז גם התחלתי לכתוב בשבועון "כספים".

א. ההתחלה – יחסי עבודה

החשיפה לקהלים רחבים כמרצה וככותב, לצד למידה מתמדת, יצרה אצלי תשתית של ידע וקשרים שאפשרו לי להציע בתחילת הדרך שירותי ייעוץ בעיקר בתחום יחסי עבודה. למעשה, מיתוג זה של השנים הראשונות היה כה חזק שעד ימים אלו יש מי שמזהים אותי בראש וראשונה כמומחה ליחסי עבודה.
באותן שנים הענקתי שירותי ייעוץ לוועדים ולהנהלות ובהם הכנה למשא ומתן, גיבוש דפוסי עבודה וניהול קונפליקטים בתוך קבוצת המשא ומתן עצמה, גיבוש הסכמי עבודה ועוד. עם זאת, במקרים של טיפול בקונפליקטים תמיד העדפתי שלא לייצג צד אחד, אלא לפעול ליישוב הקונפליקט ולנטרולו עוד לפני שיתפתח לסכסוך ולאבדן שליטה. בשנים מאוחרות יותר כשגישה זו הלכה והתפתחה גם הוסמכתי כמגשר המתמחה ביחסי עבודה.

ב. ההמשך – משאבי אנוש וייעוץ ארגוני

לקראת סוף שנות השמונים הלכה וגברה הפעילות שלי במרחבים מקצועיים נוספים של משאבי אנוש ובייעוץ הארגוני. בשנות התשעים פיתחתי וניהלתי תוכניות לפיתוח מנהלים, סייעתי בהקמה של מערכות משאבי אנוש, הייתי שותף לתוכניות הבראה ושינוי של ארגונים, עסקתי בפיתוח תוכניות להערכת ביצועים, גיבוש מערכות תיגמול ועוד.
בתקופה זו הגשתי חוות דעת מקצועיות לארגונים, לאנשים פרטיים ולמוסדות שלטוניים כמו בית המשפט. לדוגמה, חוות דעת על מידת הפגיעה ביכולת תעסוקה של עובדת בגלל נזק גופני, או הערכה של רמת שכר מקובלת באחד מענפי המשק לצורך חישוב פיצויים על הפרת הסכם.
במקביל יזמתי וניהלתי קורסים בעיקר בתחומים של משאבי אנוש. כך, לדוגמה, שימשתי כמנהל אקדמי של תוכנית ההכשרה למנהלי משאבי אנוש באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטה הפתוחה, יזמתי את התוכנית לניהול משאבי אנוש במלונאות במסגרת אוניברסיטת חיפה ועוד. פעולות אלו נעשו בדרך כלל במסגרת לימודי החוץ של האוניברסיטאות.

ג. עיתונות וכתיבה מקצועית

באותן שנים, לצד פעילות הייעוץ, ההכשרה וההדרכה, עסקתי באינטנסיביות בכתיבת מאמרים בעיתונות מקצועית, בירחונים "ניהול", "סטטוס" ועוד.
לאורך שנות התשעים כתבתי בעיתון הכלכלי "גלובס" את מדור "ניהול". נכללו בו טורי דעה שנגעו בהתרחשויות אקטואליות בעולם הניהול הישראלי, כתבות ומאמרים רבים על דפוסי ניהול ועולם העבודה וראיונות עם מנהלים רבים.
הניסיון שרכשתי במכלול עשייה זה בתחום הכתיבה, ששילב כתיבה מקצועית עתונאית יחד עם כתיבת מומחה (דוחות ייעוץ מקיפים וחוות דעת מקצועיות), הוביל אותי בהמשך הדרך לכתיבת ספרים הנמצאים, בתפר שבין העולם האקדמי לעולם המעשה.

ד. שנות האלפיים – ניהול וקריירה

המפגשים הרבים שערכתי חשפו אותי לעולם הקריירה, בעיקר של מנהלים, אבל גם של עובדים. מנהלים כבר לא היו יכולים להתעלם ממגמה שהשפיעה על דפוסי ניהול העובדים בארגונים. היו אלו שנים שהמושג 'עבודה' החל להפוך לארכאי. יותר ויותר אנשים ראו במקום עבודתם לא רק מקור פרנסה, אלא גם גורם מרכזי בהתפתחות הקריירה שלהם.
העיסוק בתחום זה השתלב בטבעיות עם הנושאים שממילא עסקתי בהם – עולם העבודה, דפוסי ניהול של עובדים וההתנהלות הארגונית בכללה.

ה. ספרים

השיחות המעמיקות שניהלתי כעיתונאי וכיועץ עם מנהלים, עובדים ומומחים הניבו מידע רב שמצא את דרכו במהירות לפחי הזבל, או לסלי מיחזור הנייר. היו אלו ימיו הראשונים של האינטרנט, העיתונים עדיין לא ידעו כיצד להתייחס אליו. חומר איכותי רב שרבים אחרים יכלו ליהנות ממנו ירד לטמיון או נטמן בארכיון.
גמלה בליבי החלטה למצוא דרך שתאפשר לי לנסות ולשמר את התובנות והלקחים שנצברו אצלי. הפתרון היה ספרים – הם נשמרים, חוזרים ומעיינים בהם. אנשים לא ממהרים לזרוק אותם.
הצעד הראשון היה הוכחת רצינות, קודם כל לעצמי. אמנם יכולתי לכתוב ספר המושתת על מקורות הידע שלי ולהוציא אותו לאור בהוצאה עצמית, אבל זה היה קל מדי. רציתי לראיין את טובי המנהלים במשק ולפרסם את הראיונות בספר שתפיק הוצאה לאור מכובדת ומוכרת.

בשנת 2001 יצא לאור הספר "מטבע לצ'ק פוינט" בהוצאת "ידיעות אחרונות". הספר כלל שורה של ראיונות מקיפים עם מנהלים בכירים במשק כמו אלי הורביץ מטבע, דן פרופר מאסם, דב לאוטמן מדלתא, גיל שוויד מצ'ק פוינט, בני הדודים ליאון ואודי רקאנטי מקבוצת כלל ועוד.
תהליך הכתיבה היה מהנה והתוצר מכובד. אבל למיזם היה חיסרון מהותי, הוא הניב הכנסה זעומה יחסית. כצפוי, יש להודות.
החלטתי שזה מה שאני רוצה להמשיך ולעשות. כדי להתגבר על החיסרון הכלכלי היה עלי להפוך לבעליהם של הספרים, כדי שאוכל לסחור בהם. את אחד עשרה הספרים הבאים שכתבתי הוצאתי לאור בעצמי, חלקם במסגרת שיתופי פעולה עם ארגונים, חברות עיסקיות והאקדמיה.

כך למשל, יזמתי את כתיבת הספר "דרושים" בשיתוף מכון המיון פילת, את הספר "אאוטסורסינג" בשיתוף מומחי ארגונים מתחומי המיחשוב, הלוגיסטיקה ועוד, את הספר "שירות לקוחות" בשיתוף מומחי ארגונים מתחומי התקשורת, הבנקאות, ענף הרכב ועוד.
יוזמות באו גם מצד הלקוחות. למשל, מפרקי חברת הביטוח הסנה שהזמינו דוח מקיף (וטיוטת ספר) על הקריסה ותהליך הפירוק של החברה, או מכון גורדון של הטכניון שהזמין מחקר משותף (שהתפרסם כספר) על הנדסת מערכות בארץ ובעולם.

ו. האינטרנט

כתיבת הספרים הפכה לעיסוק מרכזי. במקביל, בשנים אלו האינטרנט החל להגדיר מחדש גם את עולם העיתונות. הוא גם איפשר לשמר תכנים – כזכור, אחת הסיבות העיקריות לרצון שלי לכתוב ספרי ניהול.
באמצע העשור הקודם הקמתי את האתר "שוקי שטאובר – ניהול, עבודה, קריירה", שהוא גם מעין עיתון אישי. במקביל התחלתי לכתוב מחדש טור בשם "ניהול", הפעם בעיתון מקוון – YNET. בו כתבתי דרך קבע עד לשנת 2009. מאותה שנה המשכתי לכתוב במגוון עיתונים, בעיקר מקוונים – דה מרקר, וואלה עסקים!, כלכליסט ועוד. זאת, לצד העלאה שוטפת של תכנים לאתר, שחלק ניכר מהחומרים הכלולים בו מופיעים גם במדיה הממוסדת.

ז. חו"ל

עד לאחרונה כתבתי רק ספרים בעברית בהם הוצגו דוגמאות ואירועים מהניסיון שנצבר בישראל. בשנת 2012 נעשו שני צעדים משמעותיים שנועדו להרחיב את מעגל העשייה שלי: האחד, החל תהליך כתיבת ספר על הנדסת מערכות (בשיתוף מכון גורדון של הטכניון) הכולל גם שיחות עם מומחים מרחבי העולם. הספר יצא לאור בעברית בשנת 2014 ("מהקונקורד לכיפת ברזל"). ובשנת 2015 באנגלית (Managing and Engineering Complex Technological Systems). תורגם לאנגלית גם הספר "מי פה המנהל?".
בשנים 2014-2015 שהיתי בברלין. ערכתי בה מחקר (בשיתוף מוסד נאמן של הטכניון) אודות ההגירה מישראל לברלין. בשנת 2017 יצא לאור הספר "ישראלים בברלין – קהילה בהתהוות" בהוצאת ידיעות ספרים.
אני מתכוון להמשיך לחקור את ההגירה מישראל ואת חיי הישראלים בניכר.

ח. פעילותי כיום

לאחר חזרתי מברלין חזרתי לתחום העיסוק בו התחלתי את הקריירה המקצועית שלי: יחסי עבודה. במשך כשנתיים חקרתי את ההתארגנויות החדשות של העובדים בישראל. בשנת 2018 יצא לאור הספר "המאבק על הוועד".

כיום אני כותב ספר על מנהיגות חינוכית בישראל.