ניהול: לא למה עזב, אלא למה קיבל את התפקיד?

מספר ימים לאחר שרפי שדה הודיע על התפטרותו מתפקיד מנכ"ל רשת המלונות פתאל נודע כי מונה לו מחליף, ראובן אלקס, מי שהיה מנכ"ל רשת המלונות רימונים.

כאשר נודע לי כי רפי שדה עוזב את התפקיד כלל לא הופתעתי. ההפתעה היחידה הייתה העובדה שזה לקח לו כל כך הרבה זמן, כשנה וחצי. כבר כאשר מונה לתפקיד תהיתי אצלו כמה זמן יחזיק החיבור מעמד. לא היה צורך בתחכום מיוחד כדי להבין שסיכויי ההצלחה של מינוי כזה הם נמוכים. כנראה ששדה ודוד פתאל, הבעלים של הרשת, קיוו שיצליחו להתגבר בכוחות משותפים על מאפייניו הבסיסיים של הטבע האנושי.

למה מלכתחילה היה לחיבור זה סיכוי נמוך להצליח?
רפי שדה ניהל במשך 25 שנים את רשת מלונות ישרוטל כמנכ"ל מייסד. הוא היה הדמות הדומיננטית והבולטת בחברה, על פיו נשק דבר. הבעלים דייוויד לואיס, המבוגר בשנים רבות משדה, ניהל עסקים רבים נוספים ממקום מושבו באנגליה. במצב דברים כזה התפתח רפי שדה כמנהל ריכוזי שעל פי דרכו גדלה והתפתחה הרשת. מנהלי המלונות שלו היו מנהלי תפעול ראשיים. אם קיבל החלטות יחד עם לואיס היה זה בעיקר כשהיה צורך בהשקעות גדולות, כמו הקמת מלון חדש. ביומיום שדה התנהג כבעלים של ישרוטל.
בשנת 2010, כחלק מהרצון לרענן את שדרת הניהול, מונה אחד מבני טיפוחיו, ליאור רביב, למנכ"ל הרשת ושדה הפך ליו"ר. גם לצעד זה לא היה סיכוי. כיצד ניתן לצפות כי אדם שהיה מעורב בכל תהליך בארגון במשך שנים ארוכות ישב כעת בחדרו וייתן למנכ"ל החדש לנשום, גם אם הוא עצמו המליץ על מינויו. ואמנם זה לקח חודש וחצי עד שרפי שדה ביקש לעזוב את תפקיד היו"ר. הוא ביקש לבצע, לא רק לקבוע מדיניות ולפקח.
ואז באה הצעה של מי שהיה בעבר אחד ממנהלי המלונות של ישרוטל, מי ששדה מינה אותו למנכ"ל מלון המלך שלמה, דוד פתאל. זה האחרון הפך ברבות השנים לטייקון מלונות ועתה הזמין את הבוס שלו לשעבר לכהן כמנכ"ל הרשת שהקים.

אבל פתאל של רשת פתאל הוא לא דיוויד לואיס של רשת ישרוטל. פתאל צעיר מרפי שדה, פתאל מעורב בכל החלטה מהותית של הרשת, פתאל יושב במשרדי הרשת, באותה קומה עם המנכ"ל. בישרוטל רפי שדה היה המנכ"ל המייסד, ברשת פתאל דוד פתאל הוא המנכ"ל המייסד. גם אצלו מנהלי המלונות הם מנהלי תפעול ראשיים. אם בישרוטל המנכ"ל המייסד התנהג כנציג הבעלים, ברשת פתאל בעל התואר מנכ"ל הוא מקסימום מנהל אדמיניסטרטיבי ראשי. אמנם תפקיד חשוב, אך לא כזה שיכול להתאים למי שהתגבש במהלך השנים כמנכ"ל-על של רשת מלונות מצליחה.
אני מניח שהפרשה נמשכה כשנה וחצי כי שדה ופתאל חברים טובים שמן הסתם מעריכים האחד את השני. הם כנראה באמת חיפשו דרך לרבע את המעגל. אבל לא היה לזה באמת סיכוי, כי כנראה בלתי אפשרי לשנות אישיות ודפוסי התנהלות שגובשו ועוצבו לאורך שנים.

אני מעריך שהמנכ"ל החדש יצליח יותר. ראובן אלקס ניהל את רשת רימונים. גם שם עומדת בראש המערכת בת למשפחת הבעלים, הוא מכיר את כללי המשחק והסכין להם. הפעם פתאל עשה בחירה רציונלית, לא אמוציונאלית.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב pinterest
Pinterest
שוקי שטאובר

שוקי שטאובר

חוקר, סופר, עיתונאי, יועץ ומרצה בתחומי ניהול, עבודה וקריירה

מאמרים נוספים מרחבי האתר שעשויים לעניין אותך

בחזרה לאותנטיות

הולכים ומתרבים המצבים בהם השוכר דירה במסגרת איירביאנבי לא פוגש את המארח. זה משאיר לו מפתח במקום מוסכם, ואם צריך מתקשרים בכתב או בשיחת טלפון.

סיור היסטורי קצר

ביקרתי בכמה מאתריה הבולטים של ולורה, העיר השלישית בגודלה באלבניה, בה הוכרזה עצמאות המדינה בשנת 1912. מוזיאון העצמאות הקטן, מספר את סיפורה של אותה שנה.

המסע לוולורה

בשעה רבע לאחת-עשרה רכשתי כרטיס נסיעה במיניבוס ארוך (25 מושבים) שעוד מעט ייסע ל-ולורה המרוחקת 181 ק"מ מסרנדה. השארתי במשרד הכרטיסים את הטרולי והלכתי לאכול