ניהול: מי המנהל האמיתי של חברת החשמל?

חברת החשמל נשלטת שנים ארוכות על ידי השרים הממונים ועל ידי ועד העובדים. אך עדיין המנכ"ל הוא הכתובת לביקורת, למרות השפעתו המוגבלת. מנכ"ל ששליטתו על המערכת מוגבלת – צריך להימנע מלקבל על עצמו את המשימה, אך אם לקח אותה – הוא הכתובת.

 
 משבר החשמל שהתרחש בשבוע שעבר חשף שוב את אחת התופעות ההזויות במשק הישראלי – אי הוודאות סביב השאלה מי הוא בעצם המנהל האמיתי של חברת החשמל.

אורח שהיה מזדמן למחוזותינו וצופה בהתייחסותה של התקשורת למשבר היה יכול לחשוב שמדובר במיקו צרפתי, יו"ר ועד העובדים של החברה. אליו פנו המבקרים, והוא זה שהגיב. כאילו שוועד עובדי חברת החשמל הוא שאחראי לאספקת חשמל לאזרחי מדינת ישראל.

ועד העובדים, ברצוננו להזכיר, אמור לדאוג לעובדים. את זה ועד עובדי חברת החשמל לדורותיו עושה לא רע בכלל. לאספקת החשמל אחראים ההנהלה, והגוף שממנה אותה – הממשלה. כך שגם אם ועד העובדים היה גורם לשיבושים באספקת החשמל כחלק מעיצומים במאבק נגד ההנהלה, לא הוא היה הכתובת לביקורת ציבורית, אלא ההנהלה, על כך שלא השכילה לנהל בשום שכל את מערכת יחסי העבודה ולמנוע את ההסלמה.

ניתן להבין את הכעס המתמשך על תנאי העבודה המופלגים של עובדי חברת החשמל, ובראשם אספקת החשמל בחינם, אך גם בעניין זה הכתובת היא לא ועד העובדים, אלא ההנהלות, שנכנעו לאורך השנים לתביעות המופרזות. קל היה להן הרבה יותר לחלק לעובדים כספי ציבור מאשר להתמודד עם טענות של ציבור הצרכנים על שיבושים באספקת החשמל.

חברת החשמל נשלטת שנים ארוכות על ידי השרים הממונים ועל ידי ועד העובדים, שחולש לא רק על "שאלטר" וירטואלי (אין שאלטרים בחברת החשמל, הכל ממוחשב), אלא גם על מה שנתפס ככוח אלקטורלי חשוב – עובדי החברה ובני משפחותיהם. במקבילית כוחות כזו, המנכ"ל הוא במקרה הטוב מנהל תיפעול ראשי. לכן המגיבים בתקשורת למשבר היו שר התשתיות ויו"ר הוועד. התקשורת ידעה באינטואיציה למי לפנות.

אם כך, מדוע המנכ"ל בכל זאת הוא הכתובת לביקורת, אם השפעתו היא כה מוגבלת? משום שהסכמתו לקבל תפקיד של מנהל מערכת גדולה, חשובה ומסועפת, תוך שהוא מודע לכללי המשחק, היא זו שמטילה עליו את האחריות הניהולית. מנכ"ל חברת החשמל אינו יכול לפרוש את ידיו לצדדים, לשאת עיניו לשמים ולומר: "נו טוב, מה אני כבר יכול לעשות? אלו הם כללי המשחק".

במילים אחרות, אם אתה המנכ"ל יודע כי שליטתך על המערכת שאתה מנהל היא חלקית ומוגבלת, אל תיקח על עצמך את משימת הניהול. אם בכל זאת לקחת על עצמך את המשימה, האחריות על כשלים (כמו גם על הצלחות) היא שלך – כי אתה המנכ"ל.

 

מאמר זה פורסם גם כאן: https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3262400,00.html

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב pinterest
Pinterest
שוקי שטאובר

שוקי שטאובר

חוקר, סופר, עיתונאי, יועץ ומרצה בתחומי ניהול, עבודה וקריירה

מאמרים נוספים מרחבי האתר שעשויים לעניין אותך

בחזרה לאותנטיות

הולכים ומתרבים המצבים בהם השוכר דירה במסגרת איירביאנבי לא פוגש את המארח. זה משאיר לו מפתח במקום מוסכם, ואם צריך מתקשרים בכתב או בשיחת טלפון.

סיור היסטורי קצר

ביקרתי בכמה מאתריה הבולטים של ולורה, העיר השלישית בגודלה באלבניה, בה הוכרזה עצמאות המדינה בשנת 1912. מוזיאון העצמאות הקטן, מספר את סיפורה של אותה שנה.

המסע לוולורה

בשעה רבע לאחת-עשרה רכשתי כרטיס נסיעה במיניבוס ארוך (25 מושבים) שעוד מעט ייסע ל-ולורה המרוחקת 181 ק"מ מסרנדה. השארתי במשרד הכרטיסים את הטרולי והלכתי לאכול