ניהול: על מימשל תאגידי, אחריות תאגידית ותרבות ארגונית

בכנס מימשל תאגידי 2011 שנערך בשבוע שעבר הבחין עו"ד אברמי וול, שותף במשרד עורכי הדין פישר, בכר, חן בין הפתולוגיה המרכזית של מימשל תאגידי בארה"ב, התרמית; לבין הפתולוגיה המרכזית של מימשל תאגידי בישראל – עיסקאות בעלי עניין. ההבדל נובע ממבנה השליטה. בארה"ב אין גרעיני שליטה ולכן השליטים העיקריים הם המנהלים הנעזרים בתרמיות כדי לקדם את האינטרסים הלא הוגנים שלהם, ואילו בישראל בעלי השליטה משיגים את מטרותיהם בדרכים מעודנות יותר, אם כי בלתי לגיטימיות באותה מידה, דרך עיסקאות בעלי עניין.

לדעתי, הבנת חשיבותו של מימשל תאגידי תקין עדיין לא חילחלה מספיק לתודעתם של רבים. לא רק לתודעתם של בעלי שליטה, אלא גם של אנליסטים, מנהלים ומומחי שוק אחרים למיניהם. חשוב להדגיש: מימשל תאגידי תקין הוא לא רק עניין של מניעת עושק בעלי מיעוט או אפילו ניהול מבוקר של סיכונים; הוא לא רק  דרך ראויה של מינוי דירקטורים, תיגמול מנהלים או דרך ניהול ישיבות הדירקטוריון. למימשל תאגידי יש השלכות מרחיקות לכת הרבה יותר, על כל התנהלותו של הארגון.

ההשפעה על התרבות הארגונית
דפוס המימשל התאגידי של ארגון משפיע גם על התרבות הארגונית שלו ולו מן הטעם הפשוט שדרכי התנהלותה של הנהלת החברה, ברבדים הגבוהים ביותר, מחלחלים אל דרגי ניהול הביניים ואל העובדים. כך, למשל, אם דירקטוריון של חברה ציבורית מתנהל כמו איפרכיה ימי ביניימית בה מרבית הדירקטורים מיישרים קו עם בעל שליטה או נציגיו, קשה יותר יהיה לצפות ממנהלים שיתייחסו כראוי אל עובדיהם או לקוות כי עובדי הארגון ידקדקו בעקרונות של הגינות ויושרה מול הלקוחות, מול החברה, ואף ביחסים שבינם לבין עצמם.

ועל המדיניות הכוללת של אחריות תאגידית
כמו  כן, מימשל תאגידי תקין הוא הבסיס לניהול ראוי של אחריות תאגידית של הארגון. כך, למשל, אם חברה ממנה דירקטורים שברור לכל כי בבסיס השיקול שלהם עומד הרצון לרצות את בעל השליטה ולשמור על כסאם, אזי גם אם תעניק תרומה נדיבה לקהילה, או תבצע פעולות מיוחצנת של מיחזור פסולת לא תתקן את המעוות. להיפך, היא תעורר ציניות ולגלוג. כי אי אפשר לדבר בשתי שפות, לא ניתן לזגזג. או שאתה נוהג בצורה תקינה, או שלא. אין שטח אפור – המשמעות של מימשל תאגידי תקין הוא כי כאשר יש ספק, אין ספק.

מאמר זה פורסם גם כאן: https://finance.walla.co.il/item/1790113

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב pinterest
Pinterest
שוקי שטאובר

שוקי שטאובר

חוקר, סופר, עיתונאי, יועץ ומרצה בתחומי ניהול, עבודה וקריירה

מאמרים נוספים מרחבי האתר שעשויים לעניין אותך

יהושע בדרכים

234 עמודים, כריכה רכה ספר דיגיטלי עם תמונות צבע, 278 עמודים בגיל שישים ושבע וחצי נפרד החוקר והסופר שוקי שטאובר מרוב חפציו ויצא לחיי נוודות

בחזרה לאותנטיות

הולכים ומתרבים המצבים בהם השוכר דירה במסגרת איירביאנבי לא פוגש את המארח. זה משאיר לו מפתח במקום מוסכם, ואם צריך מתקשרים בכתב או בשיחת טלפון.

סיור היסטורי קצר

ביקרתי בכמה מאתריה הבולטים של ולורה, העיר השלישית בגודלה באלבניה, בה הוכרזה עצמאות המדינה בשנת 1912. מוזיאון העצמאות הקטן, מספר את סיפורה של אותה שנה.