ניהול: על כישלונות, הצלחות ודוגמה אישית

כבר שנים שאני חושב על כתיבת ספר שיתאר וינתח כישלונות של ארגונים. מכישלונות לומדים הרבה וספרים אודותם יש כה מעט. מיעוטם בולט במיוחד על רקע מספרם הבלתי נתפס של ספרים על הצלחה; בין אם אלו מתכונים להצלחה, או סיפורים של הצלחה.
ומדוע לא כתבתי עד כה ספר על כישלונות? כי קשה להשיג חומר אותנטי. לאורך השנים אנשים רבים ששו לדבר אתי על עשייתם המקצועית המבורכת ועל ארגונים ומערכות שניהלו בהצלחה; ואם הדברים יופיעו בספר, זה בכלל נפלא. על כישלונות לא כל כך רצו לדבר, אם בכלל הכירו בכך שנכשלו אי פעם; ושהדברים עוד יופיעו בספר, שומו שמיים.
ואני מצדי, אוהב להשתית את ספריי על אירועים, תוך ליקוט פרטים ותובנות מפי העושים עצמם.

והנה לאחרונה צדה את עיני מודעה אודות וועידה של כישלונות – יש!
מסתבר שיזם זריז פיתח מודל של וועידות בהן מנתחים כישלונות. הן מתקיימות במקומות שונים בעולם, סן פרנסיסקו, ברלין, בנגלור… בכל מקום יש יזם מקומי שמרים עבורו את העסק. החודש הגיעה הוועידה, FailCon (יעני, Fail Conference – "ועידת כישלון") שמה, גם לתל אביב.
עם שם כזה מפתה שלא לציין כי המארגנים עשו תרגיל יפה וארגנו את הוועידה ברוח הנושא. כך יוכלו להסביר בוועידה הבאה מה למדו מהתור הארוך בנקודת הרישום לוועידה; מלובי ההתכנסות הקטן שהיה צר מלהכיל את המשתתפים הרבים, שחלקם גם ישב על מדרגות אולם ההרצאות; ממערכת ה-WI-FI שהייתה צריכה לשרת את המצגות ולא עבדה; וכמובן מאנשי הסאונד שישבו בשורות העליונות של האולם ופטפטו ללא הרף על חוויותיהם האישיות, מקשים על הסובבים אותם להקשיב ומבלי שניתן יהיה להשתיק אותם.

והיו גם הרצאות, גלריה מרשימה של דוברים. אה, שכחנו לציין שמדובר רק על הייטק, רק כישלונות בהייטק. בין הדוברים, ינקי מרגלית מייסד "אלדין" ומיוזמי הוועידה; ליעד אגמון, ממייסדי "אוניגמה" ו"דינמיק יילד"; עופר וילנסקי, מנכ"ל "הולה!" ובעלים לשעבר של "ג'אנגו"; ואפילו אל"מ ניר שדיבר על תרבות התחקיר בחיל האוויר… 
"הלו רגע," תאמרו "אלו יזמים מצליחים, מה 'כישלונות'?". אתם צודקים. מסתבר שעל כישלונות מוכנים לדבר כנראה רק אלו שבסופו של דבר הצליחו. כאלו שיכולים, בחיוך סלחני, להסתכל לאחור, עת היו צעירים לא מנוסים שעשו טעויות. 
כשעופר וילנסקי, לדוגמה, החל לתאר את דרכו המטאורית המרשימה, צעקו לו מהקהל שזו וועידה על כישלונות. "נגיע לזה," אמר ונתן את הדוגמה של "הולה!" (כיום סיפור הצלחה שחבל על הזמן) בתחילת דרכה שהלכה לכיוון לא נכון. אגב, דוגמה מצוינת לכישלון ולהחלטה על שינוי דרך שהובילה, בסופו של דבר, להצלחה.

ליעד אגמון אמר שבהייטק רצוי לעבוד עם שותפים כי התחום מורכב, סבוך וקשה. כשנשאל אם היה הולך לשותפות עם יזם שכבר נכשל בעבר, ענה שתלוי בסיבה בגללה נכשל אותו יזם. אם נכשל בגלל שחצנות, לא ירצה לשתף עמו פעולה.

בסך הכול היה כנס מעניין ודי מוצלח. אמנם הוא לא היה באמת על כישלונות, אלא יותר על אי הצלחות של מי שהשכילו ללמוד מהן. גם זה גם נושא חשוב שראוי לקדם אותו. על כישלונות אמיתיים קשה להאמין שמישהו באמת יבוא לדבר ואף להכות על חטא. יהיו אלו מקרים נדירים שקשה להשתית עליהם סידרה מתמשכת של וועידות.

האתגר הבא של המארגנים: להביא ניתוחי אירועים גם מענפי משק אחרים. הרי לא הכול הייטק. אמנם  קטר המוביל את המשק, אבל רוב האנשים יושבים בקרונות…

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב pinterest
Pinterest
שוקי שטאובר

שוקי שטאובר

חוקר, סופר, עיתונאי, יועץ ומרצה בתחומי ניהול, עבודה וקריירה

מאמרים נוספים מרחבי האתר שעשויים לעניין אותך

בחזרה לאותנטיות

הולכים ומתרבים המצבים בהם השוכר דירה במסגרת איירביאנבי לא פוגש את המארח. זה משאיר לו מפתח במקום מוסכם, ואם צריך מתקשרים בכתב או בשיחת טלפון.

סיור היסטורי קצר

ביקרתי בכמה מאתריה הבולטים של ולורה, העיר השלישית בגודלה באלבניה, בה הוכרזה עצמאות המדינה בשנת 1912. מוזיאון העצמאות הקטן, מספר את סיפורה של אותה שנה.

המסע לוולורה

בשעה רבע לאחת-עשרה רכשתי כרטיס נסיעה במיניבוס ארוך (25 מושבים) שעוד מעט ייסע ל-ולורה המרוחקת 181 ק"מ מסרנדה. השארתי במשרד הכרטיסים את הטרולי והלכתי לאכול