בתקופות של טלטלה בשווקים, ארגון עסקי שאנן ימצא עצמו במשבר שממנו אין לו תקומה. כדי לשרוד את החורף הכלכלי ולשגשג באביב, על הארגון לנצל את המצב ולהתייעל. איך עושים זאת? דיאטה עסקית ראויה ומאוזנת
בימים אלו נראה כי כולם מנפנפים במילה "משבר", אך זה לא בהכרח מגיע לפיתחו של האדם ברחוב, לכן נכון יותר יהיה לקרוא למצב "האטה". המשבר מתחולל בשווקים הפיננסיים – והוא שיצר את ההאטה שמשפיעה על כולנו. התנהלות נכונה בעת האטה יכולה להוציא מתוק מעז, כי במצב של אין ברירה חייבים להתייעל להשתפר – וזה תמיד טוב.
לעתים, ארגון מצליח ושאנן שוקט על השמרים, מעלה שומנים ומסתייד עד שמגיע שבר גדול – שממנו אין לו תקומה. משבר חיצוני, המשפיע גם עליו, שולח לו אותות אזהרה, מחייב אותו לשנס מותן ולתקן ליקויים בטרם יהיה מאוחר מדי. ארגון מדושן המתחיל דיאטה בזמן, ויודע לעשותה בדרך ראויה ומאוזנת – יבריא.
צעד ראשון: חזרה לפרופורציה
מדיניות הרווחה של הארגון תהפוך מאוזנת יותר. לא כל העת אנשי הרווחה שלו יהיו עסוקים בתזזיתיות בבחינת דרכים לרצות את עובדיהם המפונקים, ולהימצא צעד אחד קדימה לפני מעסיקים מתחרים שעשויים לפתותם לערוק אליהם.
ארגונים כאלו הם לעתים כמו הורים מבוססים העסוקים בקריירה שלהם ולכן, במקום להקנות זמן איכות אמיתי לילדיהם, הם פוטרים אותם במתנות רווחה יקרות. זה אמנם עולה יותר אבל חוסך זמן. בעת האטה כלכלית, כשאין מספיק כסף לצעצועים יקרים, על הארגון להשקיע יותר באיכות הניהול, בשיפור הדרך בה מנוהלים עובדיו – בכך ממילא יעשה את הדבר שהיה נכון בכל מקרה לעשותו, דבר שלא נעשה רק משום שהכסף הזמין הביא את אנשי הארגון לבחור בדרך הקלה – פינוקים והטבות.
צעד שני: הקטנת פערי שכר
ארגונים במצבי משבר והאטה מקצצים בשכר מנהליהם ועובדיהם. בדרך כלל הקיצוץ נעשה אצל מקבלי שכר גבוה יותר. לדוגמא, בבנק הפועלים קוצץ שכרם של העובדים בחוזה אישי – הבכירים. במקרים רבים הקיצוץ הוא פרוגרסיבי – לא רק בסכומים מוחלטים (20% מ-30 אלף שקל הם יותר מאשר 20% מ-10,000 שקל) אלא גם באחוזים. מצב זה יוצר צמצום של פערי שכר – תהליך חיובי כשלעצמו. כבר נכתב רבות על הנזק שגורמים פערי שכר גבוהים מדי בתוך הארגון.
צעד שלישי: שיפור מערך הגיוס
במצבים של האטה מגייסים פחות עובדים – אם בכלל – ולכן זו הזדמנות טובה לשפר ולשכלל את הליכי הגיוס. בעתות שגשוג,
בשל הצורך לגייס מהר, מערכות גיוס ארגוניות פועלות לעתים בדרך שאינה מקצועית דיה לאור הבהילות לאייש משרה. תופעות כאלו, כשהן חוזרות ונישנות לאורך זמן, מפעפעות לתוך מערך הגיוס ופוגמות במקצועיותו. בעת האטה – מערך גיוס שאינו מחויב לפעול במהירות ובלחץ יכול להשתפר מאד.
מובן מאליו שבתקופה כזו איכות המגויסים יכולה לעלות באופן משמעותי. לא רק משום שיש יותר עובדים איכותיים זמינים, אלא גם משום שמערך הגיוס עובד בצורה מקצועית יותר. לאורך זמן משפיע הדבר על איכות כוח האדם בארגון.
ארגון שישכיל לנצל את המצב על מנת לבצע שינויים יזכה לצאת מחוזק מהמצב, ולשגשג גם בימים שלאחר התקופה הקשה.