מה שמניע את יוזמת ח"כ חיים כץ להפחית את מס הארגון אינו הרצון לחסוך כסף לעובדים, אלא האג'נדה הפוליטית שלו
בימים אלו עולה בכנסת להצבעה בקריאה ראשונה הצעת תיקון לחוק הגנת השכר, שעניינה הקטנת שיעור מס הארגון. זהו מס שמשלמים להסתדרות עובדים שאינם חבריה, אך הם נהנים מפירות המשא ומתן שלה עם ארגוני המעסיקים.
אותו מס מהווה את אחד ממקורות המימון המרכזיים של ההסתדרות, שבראשה עומד עמיר פרץ,. פרץ הוא לשעבר עמיתו והיום יריבו המר של יוזם ההצעה, ח"כ חיים כץ – יו"ר ועדת העבודה של הכנסת.
נימוקו הרשמי של כץ ליוזמה הוא הרצון לצמצם את גובה התשלום למינימום. לדבריו, זהו תשלום כפוי על עובדים שאינם רוצים להיות חברי הסתדרות. הם אמנם נהנים בעקיפין מתוצאות פעולותיה, ועל כן יש מקום לחייבם בתשלום כלשהו, אך זה צריך להיות מינימלי. בהצעה שואף כץ לצמצם את גובה התשלום לפחות ממחצית שיעורו הנוכחי. גובהו של מס זה כיום מגיע בדרך כלל לעשרות שקלים בחודש, תלוי בגובה השכר של העובד המשלם.
יש להבהיר כי "כפייה" זו מגובה בחוק, וטעמה ונימוקיה עמה: אין מתנות חינם. נהנית – שילמת. היינו, אם ההסתדרות השיגה תוספת שכר לחבריה והתוספת תשולם גם למי שאינם חבריה, יואילו אלה לפחות לשלם לה דמי טיפול. זה הרציונל שעומד בבסיס גביית דמי הטיפול ממי שאינם חברי הסתדרות.
ההסתדרות לא מצליחה להסביר את העניין במקומות עבודה. בארגונים רבים מסתובבים עובדים ממורמרים הקובלים על כך כי מורידים להם תשלום בעל כרחם.
יוזמתו של כץ אינה מקלה על משימת ההסברה של ההסתדרות. הוא נזהר מלחלוק על עצם קיומו של מס הארגון, אך מבקש לבחון את גובה התשלום. אך מי יכול לקבוע מהו התשלום הראוי?
והרי בעצם, מה שמניע את כץ זה לא הרצון לחסוך לעובדים כסף, אלא האג'נדה הפוליטית שלו, שבמרכזה המאבק עם פרץ. הוא עצמו מעיד על כך כפי שעולה מדבריו בישיבת ועדת העבודה של הכנסת שדנה בהצעה: "יכול להיות שאני טועה ולא צריך להוריד את מס הארגון כל כך, אבל לי יש מספר שאלות שהייתי שמח אם נציגי ההסתדרות היו עונים לי עליהם".
"קודם כל הייתי מבקש לדעת מההסתדרות כמה חברים יש בהסתדרות? כמה מתוכם משלמי דמי חבר (התשלום המשולם להסתדרות על ידי חבריה, ש.ש.) וכמה משלמים דמי טיפול (התשלום הלכאורה "כפוי", ש.ש.)? מה הגובה הממוצע שמשלמים מס ארגון או דמי טיפול? האם יש גופים בהם העובדים משלמים מס ארגון ודמי חבר מופחתים? כמה משלם חבר באגד? וכמה משלם שכיר באגד? ואם יש סיבה להבדלים בתשלום?"
"יכול להיות שאם היינו יודעים נתונים, הצעת החוק הזאת לא הייתה באה לעולם. אני רוצה ארגון יציג חזק, אבל חלילה שלא יהיה מסואב. אני רוצה יושר והגינות".
דרישותיו של כץ מההסתדרות לגיטימיות, אבל למה לתבוע אותן בדרך המזיקה לה? השאלה במקומה במיוחד מאחר שכץ הוא חלק ממנה, כיו"ר ארגון עובדי התעשייה האווירית, ארגון המוגדר כשלוחה של ההסתדרות במקום העבודה השואב ממנה את מעמדו החוקי.