עבודה: עיני, אל תכשיר את השרץ

"הביקור ההיסטורי" של יו"ר ההסתדרות באיגוד לשכות המסחר מבורך כשלעצמו, אך יש להזהיר את עיני ממתן הכשר לפעילות חברות כוח אדם שחלקן פועלות תוך ניצול חולשתם של עובדים


"ביקור היסטורי של יו"ר ההסתדרות במעוז הקפיטליזם", רעמה השבוע כותרת כלכלית בעקבות ביקורו של היו"ר החדש של ההסתדרות, עופר עיני, באיגוד לשכות המסחר.

זהו אמנם ביקור היסטורי, היוצר קשר בין גופים שמיעטו מאד לתקשר ביניהם. בעוד שלהתאחדות התעשיינים קשר ארוך שנים עם ההסתדרות, קשר שבא לידי ביטוי בפעילות מאורגנת במפעלים וחתימה על הסכמים קיבוציים רבים, מידת שיתוף הפעולה של מעסיקים החברים באיגוד לשכות המסחר עם ההסתדרות הייתה נמוכה משמעותית. רבים מהם אף מתעבים אותה ואת פעילותה.

הניסיון לקרב בין שני הגופים מבורך כשלעצמו. אך אם יו"ר ההסתדרות עיני ירצה להגיע גם להישגים משמעותיים, כמו חתימה על הסכמים קיבוציים וצירוף קבוצות עובדים נוספות להסתדרות, הוא יגלה כי עליו גם לעשות פשרות מהותיות, ואף להעלים עין מתופעות שהוא עצמו הודיע כי הכריז עליהם (כמו קודמו בתפקיד, עמיר פרץ) מלחמת חורמה.

הסיבה לכך היא שאיגוד לשכות המסחר מייצג גם עשרות חברות כוח אדם, שחלקן פועלות תוך ניצול חולשתם של העובדים. השלכותיו של הביקור ההיסטורי עשויות, אם לא יזהר עיני, להכשיר את השרץ.

חברות כוח אדם שעיקר פעילותן מתמקד בהעסקה זמנית ממושכת של עובדים עומדות מול שתי בעיות מרכזיות שיו"ר ארגון עובדים (ובעצם, כל אדם הגון) אינו יכול להשלים עמן.

בעיה אחת: עצם קיומן של חברות אלה תלוי בהפרות של חוקי עבודה. אם יעניקו לעובדים את כל התנאים המגיעים להם, לא יזכו במכרזים, או שיפסידו כסף – שתי חלופות בלתי נסבלות לכל עסק. הבעיה השנייה: פעילותן מאפשרת למעסיקים להנציח אי שוויון מתמשך, תוצאות של העסקה זמנית ממושכת (דבר והיפוכו, המצביע על העיוות).

חברות כוח אדם מודעות לכך שהן בבעיית תדמית חמורה, ומנסות לשנות את מיצובן. חברת הנהלה בכירה של אחת מהן הסבירה לי כי כבר מזמן החברה מספקת "שירותים כוללים לניהול משאבי אנוש". חברת כח אדם אחרת, פורסם בשבוע שעבר, משקיעה הון במיתוג מחדש. חברת הנהלה בכירה בחברה שלישית, שעזבה את החברה, אמרה לי שנמאס לה להתפרנס מניצול עובדים.

מה יגיד עופר עיני לאוריאל לין, יו"ר איגוד לשכות המסחר, בעניין זה? והרי לין הוא גם, אין זה סוד, בעליה של חברת כוח אדם. אולי הוא לא יגיד לו כלום, אלא רק ישוחח אתו על הסכם קיבוצי, המסדיר גם גבייה של מס ארגון. ואולי בכלל אין לו כל זכות להגיד דבר וחצי דבר בעניין, עד שיוודא כי אף מוסד הסתדרותי אינו מעסיק עובד בתנאים של עובד זמני למשך תקופה העולה על שישה חודשים.

 

מאמר זה פורסם גם כאן: https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3212507,00.html

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב pinterest
Pinterest
שוקי שטאובר

שוקי שטאובר

חוקר, סופר, עיתונאי, יועץ ומרצה בתחומי ניהול, עבודה וקריירה

מאמרים נוספים מרחבי האתר שעשויים לעניין אותך

בחזרה לאותנטיות

הולכים ומתרבים המצבים בהם השוכר דירה במסגרת איירביאנבי לא פוגש את המארח. זה משאיר לו מפתח במקום מוסכם, ואם צריך מתקשרים בכתב או בשיחת טלפון.

סיור היסטורי קצר

ביקרתי בכמה מאתריה הבולטים של ולורה, העיר השלישית בגודלה באלבניה, בה הוכרזה עצמאות המדינה בשנת 1912. מוזיאון העצמאות הקטן, מספר את סיפורה של אותה שנה.

המסע לוולורה

בשעה רבע לאחת-עשרה רכשתי כרטיס נסיעה במיניבוס ארוך (25 מושבים) שעוד מעט ייסע ל-ולורה המרוחקת 181 ק"מ מסרנדה. השארתי במשרד הכרטיסים את הטרולי והלכתי לאכול