התעקשותו של ערי סטימצקי להמשיך ולהיות יו"ר פעיל עלולה לפגוע ביכולתה של מרקסטון לגייס מנכ"ל איכותי – שהרי אף איש ניהול רציני לא מעוניין ביו"ר פעיל על צווארו
לפני כחודשיים נודע כי קרן מרקסטון רכשה גם את רשת סטימצקי. עם פרסום דבר הרכישה הודיעה הקרן כי "בכוונת מרקסטון להמשיך את פעילות סטימצקי במתכונתה הנוכחית ולהשקיע בהמשך צמיחתה, עם צוות ההנהלה והעובדים הקיימים". ערי סטימצקי, יו"ר הרשת ובעליה המיתולוגי, הודיע שימשיך להיות יו"ר פעיל של החברה, כפי שהיה בעבר.
והנה חלפו להם חודשיים, והשבוע נודע כי תוכניתה של מרקסטון להמשיך את הפעילות העסקית של רשת הספרים הדומיננטית עם "הצוות הקיים" בכל זאת לא תכלול חבר צוות משמעותי – המנכ"ל. השבוע פורסם כי הרשת תרה אחר מנכ"ל חדש.
לצד ידיעה זו פורסמה גם אמירתו הנחרצת של סטימצקי, לפיה ימשיך להיות יו"ר פעיל כבעבר. זה נשמע לנו, אפעס, כמו ביטוי של מחאה על החלפת המנכ"ל.
הצהרה כזו, יודעים גם במרקסטון, עשויה להוריד מייד את שכבת האיכות העליונה של פוטנציאל המועמדים לתפקיד. אף איש ניהול רציני לא מעוניין שיו"ר פעיל יישב על צווארו. שהרי יודע כל איש ניהול – יו"ר לא צריך להיות פעיל. יו"ר צריך לעסוק בשני דברים: מינויו מנכ"ל (או פיטוריו) ובקרה על עשייתו. מדי פעם הוא יכול לסייע למנכ"ל בקידום משימה אסטרטגית, וגם זאת רק על פי בקשתו של המנכ"ל.
בכלל, יו"ר אינו צריך להיות תפקיד במשרה מלאה, פרט למקרים מיוחדים ולזמן קצוב. למשל, אם אי.די.בי. רוכשת את שופרסל, מבצעת בה גם הבראה משמעותית וגם שינוי ארגוני, ובנוסף מבקשת לבלוע חלק ניכר מסניפי קלאבמרקט, אזי יש מקום לתפקודו של אברהם ביגר כיו"ר פעיל ועסוק, לצד המנכ"ל אפי רוזנהויז. אך כששופרסל תתייצב, ביגר צריך לשוב גם לענייניו האחרים.
משל נוסף: איזי בורוביץ יכול לשמש יו"ר פעיל באל על, כי החברה קלטה מנכ"ל חדש שלא בא מתחום התעופה, וזה לו תפקידו הראשון כמנכ"ל. אבל אחרי שנת כהונה אחת בורוביץ יצטרך לזוז קצת ולהיות "פעיל" פחות, כדי שלמנכ"ל, חיים רומנו, לא יתחיל לגרד בעורף.
ומשל אחרון: אלי יונס עזב את בנק הפועלים ודילג לכס המנכ"ל בבנק המזרחי, בין השאר כי בבנק הפועלים חי ונושם יו"ר פעיל למהדרין, שלמה נחמה. אין אלו הם פני הדברים בבנק המזרחי, שם יש ליו"ר יעקב פרי גם עניינים רבים אחרים.
במילים אחרות, מי שצריך להיות "פעיל" בענייניו של הארגון הוא המנכ"ל. יו"ר פעיל נוטל לעצמו חלק מסמכויותיו של המנכ"ל ובדרך כלל זו תופעה מזיקה, שמפרה את האיזון הניהולי בארגון.
ובחזרה לסטימצקי. למרות שמי שצריך לבחור את המנכ"ל הוא היו"ר, בוודאי אם הוא "פעיל", לנו יש הרגשה כי מי שיעסוק בכך יהיו דווקא אנשי מרקסטון. ואם אנשי מרקסטון רוצים שיגיעו אליהם מועמדים רציניים, הם יצטרכו ללחוש על אוזנו של כל מועמד כזה את הדברים הבאים: "עזוב את ההצהרות של ערי סטימצקי, את העניינים סוגרים איתנו".
"אנו הרי דרשנו את החלפת המנכ"ל, וסטימצקי נאלץ לבלוע זאת. הוא נשאר בתפקידו כיו"ר כי כך התחייבנו כלפיו, אחרת אי אפשר היה לבצע את העסקה – ערי סטימצקי לא היה חותם על הסכם שהיה מותיר אותו בחוסר מעש. בא נתחיל לעבוד וחיי היומיום יעשו את שלהם, סטימצקי יידחק החוצה באלגנטיות, ממילא הוא כבר לא ילד".
הערכתנו: אנשי מרקסטון יצליחו להביא לסטימצקי מנכ"ל רציני. אמונתו של המנכ"ל הפוטנציאלי ביכולתם ובמוניטין שלהם תגבר על חששותיו מהקשיים שעשוי להערים על דרכו ערי סטימצקי המעורב והדעתן.