פתרון פשוט להתמודד עם הביורוקרטיה בתשלומים לספקים הוא חקיקה שתקבע פיצויים נדיבים על הלנה, בדיוק כמו לשכירים. מפתיע שאף חבר כנסת טרם הרים את הכפפה
טבעי ומובן מאליו שנציגיהם של ארגוני העצמאים מתלוננים על יחסן של הרשויות לעסקים קטנים ובינוניים; אבל כשהחשב הכללי במשרד האוצר מסכים אתם – זה כבר משהו מיוחד.
בוועידה לעסקים קטנים ובינוניים של "כלכליסט" קבל אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, על כך שגופים ציבוריים משלמים לספקים זמן רב אחרי שקיבלו את המוצרים ו/או השירותים שהזמינו. "שוטף פלוס שישים", או נאה ממנו "שוטף פלוס תשעים", הוא נוהל תשלומים מקובל במשק הישראלי, ומובילים אותו דווקא גופים ציבוריים.
שוקי אורן, החשב הכללי באוצר, מסכים עם הגישה כי תשלום ראוי צריך להיות בטווח זמן של "שוטף פלוס שלושים", משרדו מעודד זאת. רק הביורוקרטיה, לדבריו, גורמת לכך שהתשלומים יתאחרו מעבר לכך.
פיצויי הלנה
לנו יש פתרון, דווקא פשוט, להתמודדות עם הביורוקרטיה – פתרון שנוסה בהצלחה בשוק העבודה. חוק הגנת השכר קובע כי עובד שמקבל את שכרו אחרי "שוטף פלוס תשע" זכאי לפיצויי הלנה. שיעורם של פיצויים אלו הוא כה נדיב, עד כי מעטים הם המעסיקים שמעיזים להלין את שכר עובדיהם. מדוע לא להנהיג הסדר כזה גם בשוק הסחורות והשירותים?
אמנם במקרים רבים עובד תלוי לפרנסתו לחלוטין במעביד אחד, ואילו ספק, אפילו קטן, משרת בדרך כלל מספר לקוחות; אך בכל זאת ספקים קטנים רבים תלויים בלקוח אחד גדול, כמו למשל שירותי בריאות כללית.
גם ללא קשר לעניין מידת התלות – אם גוף עסקי מקבל את השירות ו/או המוצר אותו הזמין לשביעות רצונו, עליו לשלם את התמורה בהקדם. אם הוא מחזיק בכסף חודשיים ושלושה חודשים (ולעיתים אף מעבר לכך), הוא מחזיק בכסף שאינו שלו. זה לא מוסרי, זה לא צודק ואיננו בטוחים שזה בכלל חוקי. ובכדי להיות בטוחים בשאלת החוקיות מדוע לא לעגן זאת בחוק?
מפתיע שאף חבר כנסת לא הרים עדיין את הכפפה בעניין זה. מי יכול להגיד לא לעמדה הגיונית וצודקת כל כך? מפתיע גם שארגוני העצמאיים ולשכות המסחר לא קידמו את הנושא בכנסת בקול תרועה רמה. בשביל מה משלמים להם דמי חבר? הוראה כזו בחוק תעשה סדר. רוב הארגונים אינם מפרים חוק – המחיר גבוה מדי. הארגונים הציבוריים לא יזדקקו ליותר משלושה חודשי הסתגלות כדי להפוך את מערכות התשלום שלהם לסבירים, הוגנים והגיוניים.
כיום, על סף האטה כלכלית, כאשר ספקים רבים נאנקים תחת עול הפרנסה, עיתוי של יוזמה כזו יהיה מוצלח במיוחד. לין וטלמון (נשיא לה"ב, לשכת ארגוני העצמאיים) – אפשר וכדאי לצאת לדרך.