אחד המחסומים העומדים בפני התפתחות של עסקים קטנים הוא אי יכולתם להשתתף ברבים מהמכרזים הציבוריים. אחת הדרכים להתמודדות עם הבעייה היא לאפשר גישה למכרזים גם לקונסורציום של חברות קטנות/בינוניות
בשבוע שעבר נערכה הוועידה השנתית לעסקים קטנים ובינוניים ברוב הדר ועם, ובנוכחות סגן ראש הממשלה ושר התמ"ת, אהוד אולמרט, שהדגיש את חשיבותו של מגזר זה למשק.
המרצים האחרים, ביניהם מנכ"ל המשרד ויו"ר הרשות לעסקים קטנים ובינוניים, גילו את אוזני המשתתפים כי אחד המחסומים העומדים בפני התפתחותם של עסקים קטנים הוא אי יכולתם לקחת חלק ברבים מהמכרזים הממשלתיים, והציבוריים בכלל, משום שאינם עומדים בקריטריונים של גודל.
בפועל, הם הוסיפו ואמרו, עסקים קטנים ובינוניים למעשה כן לוקחים חלק במכרזים הציבוריים, אבל בדלת האחורית: הארגונים הגדולים זוכים במכרז, ומשזכו בו הם אינם מבצעים בעצמם את העבודה, אלא משתמשים בארגונים קטנים כקבלני משנה המבצעים את המשימות הנדרשות בדרך של אאוטסורסינג.
הדוברים לא הצביעו על תופעה זו כעל דבר חיובי דווקא. הם ראו בארגונים הגדולים רק מי ש”גוזרים קופון" על העסקת ארגונים קטנים בשירותם.
טיעון זה מעלה חלק מהבעייתיות שבה נגועה העסקת קבלן משנה בדרך של אאוטסורסינג. לא פעם שימש דפוס העסקה זה גם ככסות להעסקה של כוח אדם זמני, כסות שנועדה לעקוף את יוזמת החוק (שנכנסה לאחרונה להקפאה עמוקה) להעסקת כוח אדם זמני רק לתקופה מוגבלת באמת. ההנחה הייתה כי החוק לא יחול על מי שמועסק בשיטת האאוטסורסינג, השונה מדפוס ההעסקה של כוח אדם זמני.
אם מדובר רק בגזירת קופון, צודקים הטוענים נגד. אך במקרים רבים יש יתרון לגודל – גם כאשר הארגון הגדול מעסיק תחתיו קבלני משנה. גם הדוברים בוועידה הודו, כי לעיתים מזומנות אין בארגון קטן מספיק כלים ניהוליים – אין התמחות ואין התמקצעות, מכיוון שאין להן הצדקה כלכלית. מטה מקצועי ראוי כדאי להחזיק רק בארגון מעל גודל מסוים.
בנוסף, יכול ארגון גדול להעמיד לרשות לקוחותיו מערך פיקוח ובקרה, אשר במקרים רבים ארגון קטן לא יכול להציעם. ארגון גדול יכול לתת גיבוי לקבלן משנה שאינו מצליח לעמוד במטלותיו, ולארגון גדול יש "כיסים עמוקים", והוא אינו ממהר להרים ידיים בעת שהפרויקט אותו נטל נקלע לקשיים שעליו לשאת בהם.
עם זאת, לעיתים "חוסר התמקצעות", הטיעון שעומד לרועץ מבחינת העסק הקטן, הוא לאו דווקא מאפיין שלילי. מנהל עסק קטן אולי לא מתמחה בתחום מסוים, אך הוא שולט במגוון תחומים, וזה יתרונו על מנהל יחידה בארגון גדול.
ארגונים בעלי מסגרות מתקדמות של פיתוח ניהולי וארגוני מבינים זאת, ושואפים שמנהלי היחידות שלהם יפעלו כ"מנכ"ל" היחידה שבניהולם. גם כשהם ניגשים למכרז גדול, מתמנה לשם כך מנהל פרויקט, שאמור להתנהל כמנהל של ארגון קטן.
מכל מקום, אחת הדרכים להתמודדות עם הדילמה הנובעת מהרצון לקדם עסקים קטנים ובינוניים מחד גיסא, לצד הרצון למסור פרויקט רחב היקף לארגון המאפשר ללקוחו "לישון בשקט", מאידך גיסא, היא לאפשר גישה למכרזים גם לקונסורציום של חברות קטנות/בינוניות. אך ניהול של קונסורציום כזה מצריך מיומנויות ניהול גבוהות, לצד החלטה כי אחת מהחברות בקונסורציום היא החברה המובילה, על כל המשתמע מכך.