ניהול: כן או לא ליסינג תפעולי?

אחד הענפים בהם זכה האאוטסורסינג להצלחה מרשימה הוא ענף ניהול ציי רכב, מה שנקרא בעגה המקצועית 'ליסינג תפעולי'. 
חשוב להבחין בהקשר זה, בין שני סוגים של לקוחות המשתמשים בשירות: האחד, ארגונים ותיקים שבעבר ניהלו בעצמם את צי הרכב שלהם. השני, ארגונים חדשים (בשנים האחרונות היו אלו בעיקר חברות הייטק רבות) אשר עם הקמתם החליטו כי כלי הרכב שברשותם ינוהל על ידי גורם חיצוני מתמחה.

הארגונים הותיקים צריכים היו גם לדעת לבצע את המעבר בתבונה, משימה הנחסכת מארגונים חדשים שלא צריכים להתמודד עם השינוי אלא מעצבים כך את דרכי התנהלותם כבר מתחילת דרכם.
אך אלו כאלו מצאו כי אינם רוצים לעסוק בתחום מורכב הגוזל זמן ניהול רב, ואשר אין לו שום קשר עם ליבת העסקים של החברה.

מנהל כספים של חברת הפצה גדולה וותיקה אמר לי כי החליט לעבור לליסינג תפעולי משום שגילה כי ברגע הקריטי בו עליו למכור מכוניות משומשות הוא מפסיד כסף רב, משום שהוא נדרש לעסוק בתחום זר לו לחלוטין.

מנהל צי רכב בחברת הייטק גדולה סיפר לי כי אחת הסיבות לשימוש בשירותי חברות הליסינג התפעולי היא העובדה כי החברה נסחרה בבורסה האמריקאית. מסתבר כי האמריקאים המוזרים לא אוהבים לראות במאזנים של חברות פעילות שאינה קשורה לעסקים האמיתיים של החברה. הליסינג התפעולי משרת בהצלחה מטרה זו, הוא הופך את הטיפול ברכב להוצאה ומונע את הפיכתו לחלק מההון/ציוד/חומרים של החברה.

מנהל כספים בארגון אחר אמר לי כי הליסינג התפעולי אמור לאפשר לו לדעת מראש כמה תעלה לו אחזקת כלי הרכב. אם יהיו הפתעות, כמו, אם נשתמש בדוגמא הקודמת: האם יצליח למכור רכב משומש ובאיזה מחיר, הן יחולו על חברת הליסינג. שלא כמו אותו מנהל כספים, זו ממילא יודעת למכור כלי רכב במחיר ראוי.

מהעבר השני לא בכל הארגונים יש מי שסבורים כי הליסינג התפעולי הוא הדרך הניהולית הראויה לטיפול בציי הרכב שלהם.

שיחה עם מנהל הלוגיסטיקה באחת מחברות האלקטרוניקה הגדולות בארץ, חברה שצי הרכב שלה מונה קרוב 
ל- 2000 מכוניות, מעלה כי מדיניות החברה לא רוויה באהדה לליסינג תפעולי.

אומר אותו מנהל: 
'לחברות הליסינג התפעולי יש מטרה לגיטימית והיא להרוויח כסף. הן עושות גם מה שאנחנו יודעים לעשות ולכך צריך להוסיף את הרווח שלהן. לכן זה יוצא יותר יקר ללקוח.'

אולי זה כך במקרה שלך. אתה נהנה מיתרון לגודל. עם צי רכב כמו שלך אתה יכול לנהל מערכת גדולה ומקצועית, וגם יש לך כוח מיקוח מול ספקים. ללקוח קטן אין את היתרון הזה.
'זה לא קשור דווקא לגודל. מניסיוני השימוש בשירותי ליסינג תפעולי לא רק יותר יקר, אלא גם התמורה היא טובה פחות. לדעתי, מעבר לשאלת העלות, הדבר החמור יותר הוא הפגיעה בבטיחות. זאת, משום שלחברות הליסינג יש אינטרס שהרכב ייכנס למוסך כמה שפחות.'

אז למה חברות רבות כל כך בכל זאת משתמשות בשירותים אלו?
'כי זה מאד נוח. הן לא צריכות להתעסק בתחום שלא קשור לעשייה השוטפת שלהן, נחסך מהן הרבה כאב ראש. אצלנו אין בעיה כזו, לנו יש מחלקת רכב מעולה שנותנת יופי של שירות.'

זו אינה גישה חריגה. הצגתי אותה בפני חבר הנהלה של חברה גדולה בענף הבנייה ושאלתי לדעתו. הוא תמך בה.

לסיכום, לא ניתן כמובן לקבוע נחרצות מה היא הדרך הנכונה. כל ארגון אמור לפעול בהתאם לתפיסתו וצרכיו. בסקירתנו הקצרה רק הבאנו מספר נקודות למחשבה.

מאמר זה פורסם גם כאן: https://www.jobnet.co.il/content.aspx?Category=696

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב pinterest
Pinterest
שוקי שטאובר

שוקי שטאובר

חוקר, סופר, עיתונאי, יועץ ומרצה בתחומי ניהול, עבודה וקריירה

מאמרים נוספים מרחבי האתר שעשויים לעניין אותך

בחזרה לאותנטיות

הולכים ומתרבים המצבים בהם השוכר דירה במסגרת איירביאנבי לא פוגש את המארח. זה משאיר לו מפתח במקום מוסכם, ואם צריך מתקשרים בכתב או בשיחת טלפון.

סיור היסטורי קצר

ביקרתי בכמה מאתריה הבולטים של ולורה, העיר השלישית בגודלה באלבניה, בה הוכרזה עצמאות המדינה בשנת 1912. מוזיאון העצמאות הקטן, מספר את סיפורה של אותה שנה.

המסע לוולורה

בשעה רבע לאחת-עשרה רכשתי כרטיס נסיעה במיניבוס ארוך (25 מושבים) שעוד מעט ייסע ל-ולורה המרוחקת 181 ק"מ מסרנדה. השארתי במשרד הכרטיסים את הטרולי והלכתי לאכול