עבודה: נשים עובדות: בזבוז משווע של הון אנושי איכותי

שוק התעסוקה מאבד הון אנושי איכותי רב בגלל דפוסים לקויים של שילוב נשים בעבודה. במקרים רבים, המחיר של האילוצים שבהעסקת נשים נמוך בהרבה לעומת התועלת בכך, בעיקר בארגון מכוון-שירות

השבוע נערך באוניברסיטת תל אביב כנס שעסק ב"העצמת נשים". את כסאות אולם הדיונים גדשו כ-100 נשים, שבאו לשמוע עשרות רבות של נשות קריירה מצליחות מארה"ב ומישראל, נשים העוסקות בתחומים מגוונים כמו מדע, טכנולוגיה, תקשורת, ניהול, עסקים ועוד. גברים לא היו שם.

אולי היה זה החלק מהכותרת של הכנס, שאורגן על ידי לה"ב (לימודי הכשרה בניהול והקונגרס היהודי האמריקני), שהגדיר אותו כ"דיאלוג נשים" שמנע מגברים להגיע. ואולי גברים לא הגיעו משום שבתודעה כבר נצרב כי מעמדן של הנשים הוא הבעיה שלהן. תפיסה זו מקובעת גם בתודעתן של הנשים עצמן. אלו מביניהן שפנו אלי, היצור המוזר שנקלע לכנס שלהן, לא תהו מדוע אין עוד גברים, אלא שאלו בפליאה "מה אני עושה פה?" או ציינו בעונג כי "יפה שהנושא עניין אותי".

אנחנו לא רואים שום ייחוד בכך שהנושא מעניין אותנו, ולא רק בשל היבטיו ה"חברתיים-שוויוניים". הוא צריך לעניין כל מעסיק וכל מנהל, בשל השיקול הפרקטי הנגזר מההבנה שהביעה אחת מהאורחות בכנס, לפיה שוק התעסוקה מאבד הון אנושי איכותי רב בגלל דפוסים לקויים של העסקת נשים.

זו גם דעתנו. תקרת זכוכית המונעת קידום, קלות יתירה בפיטורים ואי מניעת פרישה של נשים עובדות מהארגון גורמת לרבות מהן לנטוש את שוק העבודה השכירה, ולפנות לאפיקי פעילות אחרים.

שוק התעסוקה מקפח נשים לא מרשעות גרידא. לעיתים העסקתן נתפסת כרבת אילוצים, ומעסיק לא מתוחכם מעדיף שלא להתעסק עמה. יחס מיוחד בתקופת הריון, חופשות לידה, או התחשבות בצורך לצאת מוקדם ביום העבודה כי צריך לטפל בילדים קטנים – אלו בהחלט אילוצים (ונא לא להעלות יותר את סוגיית המילואים של הגברים, כיום אילוץ זה הוא הרבה פחות משמעותי מבעבר) שיש להתמודד עמם.

אבל זהו מחיר שבמקרים רבים כדאי לשלמו. בתחומי עיסוק מגוונים לנשים יש כישורי בסיס העולים על אלו של הגברים, כישורים היכולים להיות לתועלת רבה לארגון אם רק ידע לעשות בהם שימוש נכון.

דוגמא אחת מיני רבות: כיום יש משנה חשיבות לתחום השירות, בכל ענף ועיסוק. לנשים, מקובל להניח, יש כישורי קשב ויכולת גילוי רגש ואמפתיה העולים על אלו של הגברים – אמהות, אתם יודעים. על כן, כל ארגון שקשריו עם לקוחותיו חשובים לו (ובעצם כל ארגון) צריך לצאת מנקודת מוצא כי רב יותר הסיכוי שלקוחו יטופל טוב יותר על ידי אישה מאשר על ידי גבר. אם נוסיף לכך ששכרה של האישה, בגלל יחסו הגורף של שוק התעסוקה אליה, נמוך יותר משל גבר – הרי לנו עסקה כדאית לכל דבר ועניין.

בשל חשיבותה של הסוגיה לא נסתפק רק במאמרנו זה. בשבוע הבא ננסה לשכנע את המעסיק העברי כי כדאי לו מאד להעסיק עובדות מתוך קבוצת אוכלוסייה שמתקשה לשוב ולהשתלב בשוק העבודה – נשים בוגרות.

מאמר זה פורסם גם כאן: https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3258483,00.html

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב pinterest
Pinterest
שוקי שטאובר

שוקי שטאובר

חוקר, סופר, עיתונאי, יועץ ומרצה בתחומי ניהול, עבודה וקריירה

מאמרים נוספים מרחבי האתר שעשויים לעניין אותך

בחזרה לאותנטיות

הולכים ומתרבים המצבים בהם השוכר דירה במסגרת איירביאנבי לא פוגש את המארח. זה משאיר לו מפתח במקום מוסכם, ואם צריך מתקשרים בכתב או בשיחת טלפון.

סיור היסטורי קצר

ביקרתי בכמה מאתריה הבולטים של ולורה, העיר השלישית בגודלה באלבניה, בה הוכרזה עצמאות המדינה בשנת 1912. מוזיאון העצמאות הקטן, מספר את סיפורה של אותה שנה.

המסע לוולורה

בשעה רבע לאחת-עשרה רכשתי כרטיס נסיעה במיניבוס ארוך (25 מושבים) שעוד מעט ייסע ל-ולורה המרוחקת 181 ק"מ מסרנדה. השארתי במשרד הכרטיסים את הטרולי והלכתי לאכול